Pokud plánujete stavbu rodinného domku nebo chalupy, máte jistě už jasno, jaké bude rozložení pokojů, kolik jich bude, jak budou velké, kde bude koupelna a WC, jestli budou spojené v jedné místnosti nebo budou zvlášť a jestli bude rozdělená kuchyň a obývací pokoj, nebo budou taktéž spojeny v jeden celek. Ale přemýšleli jste, jak váš domek či chalupu doplnit o výrazné elegantní prvky, které dají vašemu bydlení charakter a osobitost?

krb

Jednou z věcí, nad kterou možná moc nepřemýšlíte je schodiště. Mnoho lidí je bere jen jako prostředek, po které se dostaneme o poschodí výš, ale kdepak. Pořídíte-li si např. doprostřed pokoje dřevěné vyřezávané točité schody, rázem se vaše bydlení promění v zámek a schodiště se stane tím, co každá návštěva bude okoukávat a chválit. Schodiště může být architektonickým prvkem, který ovlivní další styl vašeho bydlení a vy si pořídíte stylový dřevěný nábytek apod. Zkrátka dřevěné schodiště určí charakter vašeho bydlení.

točité schodiště

Dalším výrazným prvkem může být krb. Krb může být ten zcela funkční, s komínem, ve kterém budete topit a vyhřívat si tak vaše bydlení, ale můžete si koupit i krb, který je elektrický závěsný, v podstatě něco jako LED televize, ale pouze s jedním programem a to je pohyblivý obrázek s hořením dřeva. Také je tu možnost postavit si falešný krb, tj. krb, který vypadá jako opravdový a je vyrobený např. z polystyrénu a můžete si jej koupit, nebo jej šikovný kutil vyrobí sám třeba z krabic. Na vánoční atmosféru je krb přímo stvořený a na jeho římse mohou děti najít své oblíbené, sladkostmi naplněné, ponožky. Nikdo nechce bydlet jen v prázdných čtyřech zdech, chceme bydlet útulně a cítit se doma příjemně. Přitom bydlení musí splňovat i ty funkční věci, jako prostory pro hru, učení, vaření, ale i spánek. Přemýšlejte o svém bydlení ve všech ohledech, myslete na funkčnost i eleganci.