LED žárovky jsou skutečně velice spořivé, zvláště, když je srovnáte s jejich tradičními kolegyněmi. Pokud dnes za elektřinu ještě doplácíte, vyměňte klasické žárovky za moderní LED varianty a příští rok už s největší pravděpodobností dostanete přeplatek. Důležité je mít LED žárovky zapojené všude kde to jen jde. Na toaletě, v koupelně, obývacím pokoji, ložnici, ale třeba i na terase, pokud ji samozřejmě máte. Obecně totiž platí, že čím více budete LED žárovky používat, tím více ušetříte za svícení. S běžnými druhy žárovek byste takové úspory nikdy nedosáhli.
kulatá žárovka

Jak si vybrat

Jelikož je nabídka skutečně velice pestrá, bývá někdy pro laiky poměrně složité vybrat si ty pravé LED žárovky. Jedním z důležitých kritérií je svítivost. Ta se udává v Lumenech. Čím vyšší je svítivost, tím vyšší jsou hodnoty světelného toku. Pokud chcete mít na verandě mírné přítmí, nekoupíte si žárovku s vysokou svítivostí. Naopak to samozřejmě platí také.
Při výběru je rovněž velice důležité dbát na spotřebu elektrické energie, která se udává ve Wattech. I když jsou LED žárovky velmi spořivé, některé jsou šetrnější pro vaši peněženku více, jiné méně.
žárovka a panáček
Další aspekt, na který byste při koupi LED žárovek neměli zapomínat, je teplota světla. Na rozdíl od klasických žárovek se LED typy prodávají v několika teplotních odstínech. Pokud si přejete mít doma světlo v teplejších odstínech, vyberte si žárovku, která bude mít hodnoty menší než 3000K, tedy Kelvinů. Přejete-li si naopak mít doma studenější světlo, sáhněte po žárovkách, jejichž hodnoty přesahují 5000K. V tomto případě platí, že čím vyšší je hodnota Kelvinů, tím studenější světlo je. Jen tak pro zajímavost, standardní vláknová žárovka má hodnoty okolo 2700K. Jedná se tudíž o typ, který vytváří velice teplé světlo. Pokud jste na něj zvyklí, měli byste si vybrat LED žárovku, která bude mít obdobné hodnoty.